Arkib untuk Mac, 2008

Harap Maaf

Posted: Mac 31, 2008 in Peribadi

Maaf kerana entri blog ini semakin dipenuhi habuk.

Dalam erti kata lain, semakin tidak kerap ‘update’.

Maaf kerana terpaksa fokus pada komitmen utama, tesis writing.

Selepas minggu ini, saya akan kembali…….

Salam !

Advertisements

Tugasan AF6 Minggu Ke2 !

Posted: Mac 26, 2008 in Hiburan

Berikut ni adalah lagu-lagu tugasan konsert AF6 minggu kedua Sabtu nanti.

Agak teruja melihat senarai lagu-lagu ni bila Ramli MS kata, tugasan kali ini adalah bertentangan dengan naluri dan kehendak pelajar-pelajar yang ada.

Tengoklah ye !

Pelajar Wanita

Doktor Cinta(Dewi-Dewi)-Saida
Umbrella(Rihanna)-Nadia
Rela (Tila)-Stacy
Cintaku 100 %(Mas Idayu)-Lufya
Malu Tapi Malu(Dina) –Ika
Ku Seru (Misha Omar)-Rina

Pelajar Lelaki

Ranggi Metropolis (Wings)-Faisal
Sang Pecinta (M. Nasir)-Toi
Separuh Masa(The Lima)-Riz
Sudah Tu Sudah (Imran Ajmain)-Stanly
Aspalela(Saiful Apek)-Naim
Angan Dan Sedar(Mawi)-Alif
Tak Bisa Memilihmu(6th Sense)-Nubhan

GO SAIDA !!! ( hehe )

AFUNDI SAIDA

TEMPELAK BUAT UMNO !

Posted: Mac 24, 2008 in Dunia Semasa

PERTEMBUNGAN ‘GILA KUASA’

Apa lagi lah yang tak sudah-sudah mengenai politik Malaysia ni. Memang dasyat sungguh impak Tsunami ni, tapi masalahnya negeri yang aman dan makmur tanpa kedatangan Tsunami 8 Mac lalu yakni T’ganu, dia pula yang bergolak lebih. Mudah jer respon saya— MENGARUT !

Awalnya, malas sungguh dah nak ulas tentang polemik yang ada lagi ni tapi tak best pula kalau tak diluahkan di alam maya ni. Hehe. Sambil-sambil berhempas pulas ‘writing thesis’ (ADA 2 MINGGU JE LAGI !!!), curi gak masa menulis tentang isu ni.

Buat Idris Jusoh, kan dah keluarkan ‘statement’, ‘SAYA PASRAH’, ‘SAYA REDHA’, ‘SAYA BERSERAH PADA QADA DAN QADAR’….. tapi apa yang berlaku sekarang ni pulak ???… tak perlu lah pada huraian panjang lebar saya mengenai pendirian Idris Jusoh ni tapi apa yang berlaku memang jelas tidak menggambarkan ketelusan hati pemimpin bernama Idris Jusoh ni !

Buat Said pula, saya pun tak berapa tahu tentang insan ni tapi Said pun harus turun ke akar umbi dan jumpa lah Idris Jusoh untuk meminta penjelasan apa yang berlaku sebenarnya. Yes, dalam politik kita tidak boleh bersendirian.. arus tetap boleh kita lawan tapi bukan dengan sendiri !

Buat Pak Lah & UMNO, apa pula kes sampai Said ni DILUCUTKAN KEAHLIAN ?!? Di kala parti korang ni tengah terumbang-ambing menyelamatkan ahli-ahlinya, korang boleh pula sewenang-wenangnya membuang lagi ahli yang ada ? Apa bentuk tindakan yang korang buat nie ?

Buat ISTANA, dalam apa jua keadaan, pendirian saya tentang institusi beraja ini.. ianya SANGAT PERLU DIHORMATI ! Kalau bukan kerana adanya darah diraja yang mengalir di Bumi Malaysia ni, tentunya kita Melayu akan menjadi Pelarian di bumi sendiri. Akan tiada keTUANan ! Bagi saya, istana dah menjalankan kehendaknya dan institusi ini BUKAN LAGI BONEKA atau PENUNDUK PERINTAH PM !

Buat rakyat Ganu, positif lah. Pemimpin ini bersilih ganti. Yang pergi akan meninggalkan nama dan yang datang adalah untuk kebaikan membawa manfaat gak pada kalian. Mungkinkah ada kalangan rakyat yang menyesal memangkah BN untuk perintah Ganu…….

Mudah jer gambaran apa yang berlaku ini :

a) BN aka UMNO kata pakatan pembangkang rapuh tapi akhirnya tempelak jelas, MEREKA PUN MALAH LEBIH RAPUH. (ni baru rapuh dalam parti sendiri, belum lagi dalam pakatan BN tu)

b) BN aka UMNO kata Lim Kit Siang tak hormat Sultan. Tak pe lagi, Lim ni Cina. Tapi lebih teruk, ni MELAYU X HORMAT SENDIRI KETUANANNYA !

c) BN aka UMNO kata pakatan pembangkang tak sepakat dan tak jujur dalam pembahagian kuasa. Tu tak per lagi, dalam pembahagian kuasa, kepalanya dah ada. Ni nak cari kepala pun, dah terang-terang gaduh !

d) ORANG UMNO BAWA IMEJ GILA KUASA !!!

Terpulanglah ! Kalau ditakdirkan berlarutan, by-election akan menyusul. Jika itu berlaku, saya berani mencadangkan sekalian rakyat Ganu untuk KELUAR MENGUNDI pakatan pembangkang !

MENGARUT !!!!

Ini saya dapat dari satu sumber dalam laman intenet ni juga.

Kedudukan Sek Berasrama Penuh (SBP) SPM2007 :

1. SM SAINS SEREMBAN (SASER)
2. Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS)
3. SM Sains Alam Shah (ASIS)
4. SBP Integrasi Gombak
5. SM Sains Seri Puteri (SESERI)
6. SM Sains Kuala Terengganu (SESTER)
7. SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra
8. SM Sains Muar (SAMURA)
9. Sekolah Tun Fatimah (STF)
10. SBP Integrasi Kubang Pasu
11. Kolej Tunku Kurshiah (TKC)
12. SM Sains Johor
13. SM Sains Muzaffar Syah (MOZAC)
14. SM Sains Teluk Intan (SEMESTI)
15. Sekolah Sultan Alam Shah (SAS)
16. Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK)
17. SM Sains Miri(SAINSRI)
18. SM Sains Kuala Selangor (KUSSES)
19. Sekolah Seri Puteri (SSP)
20. Sekolah Dato’ Abdul Razak (SDAR)
21. SM Sains Tengku Abdullah ( SEMESTA)
22. SM Sains Selangor (SMSS)
23. SM Sains Machang (SMACH)
24. SBP Integrasi Rawang
25. SM Agama Persekutuan Kajang (SMAPK)
26. SM Sains Hulu Selangor
27. SBP Integrasi Jempol
28. SBP Integrasi Sabak Bernam
29. SM Agama Persekutuan Labu (SMAPL)
30. SM Sains Tuanku Syed Putra (SAPUTRA)
31. SM Sains Sultan Mahmud (SESMA)
32. SM Sains Labuan (SMSL)
33. SBP Integrasi Gopeng
34. SM Sains Tuanku Ja’afar (STJ)
35. SM Sultan Abdul Halim (SMSAH)
36. SBP Integrasi Batu Rakit
37. SM Sains Pokok Sena (SAINA)
38. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin
39. SM Sains Sultan Iskandar
40. SM Sains Kuching (SAINSKU)
41. SBP Integrasi Selandar
42. SBP Integrasi Temerloh
43. SM Sains Sabah
44. SM Sains Kota Tinggi (SAKTI)
45. SBP Integrasi Kuantan
46. Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR)
47. SM Sains Raja Tun Azlan Shah (SERATAS)
48. Sekolah Sains Sultan Hj. Ahmad Syah
49. SM Sains Dungun
50. SM Sains Lahad Datu
51. SM Sains Sultan Mohammad Jiwa
52. SBP Integrasi Pekan
53. SM Sains Pasir Puteh (SCIPP)
54. SM Sains Sultan Hj. Ahmad Shah

TAHNIAH !

LOGO SBP

Ramli MS perlu MENGAMUK !

Posted: Mac 22, 2008 in Hiburan

Ada juga penyingkiran Konsert 1 AF6 ini ! Yana menjadi mangsa sms pertama AF6 ini. Terus saya teringat, agak-agaknya peserta yang suka membasuh pinggan di dapur adalah 1st peserta yang akan tersingkir. Azza AF1 pun menjadi mangsa pertama tersingkir dahulu, kini Yana— fi’il suka basuh pinggan di dapur Banglo AF. Haha.

Secara peribadi, saya suka pada suara Yana. Ikutkan dia tak boleh untuk tersingkir seawal ini. Ika dan Lufya yang turut dinamakan bottom 3 yang lebih layak untuk tersingkir ! Especially Ika ! tapi, dah ragam… tak perlu melenting… Hehe.

af6_pelajar_yana.jpg  SELAMAT MAJU JAYA YANA !

By the way, konsert AF6 yang pertama ini TIDAK BERAPA UMPHH ! Seperti ada sesuatu yang kurang kena dengan mostly peserta menyanyi dengan tahap kehancuran ‘pitching’ yang dasyat termasuklah Saida, kakak Hjh Siti tu !

Peserta Wanita —-

1) saya namakan NADIA sebagai yang paling perform di kalangan wanita yang ada. Beliau ada suara yang bisa memukau dan attitude pun tidak lah menjelikkan sangat.

2) saya letakkan STACY dengan dendangan ‘No One’ dari beliau pun cukup ramuannya.

3)Pembukaan dari MAMA RINA pun turut perlu diberikan kredit. Memang nampak makcik ini dah biasa buat performance.

4)Lain-lain wanita BIASA-BIASA SAJER !

Peserta Lelaki —-

1) Riz dengan Ketulusan Hati adalah yang saya gemar. Beliau pandai memvariasikan lagu tersebut dengan cara beliau sendiri. Cuma, attutide dalam diari kena betulkan lg !

2) Stanly dengan You Raise Me Up pun adalah terbaik ! Persembahan beliau mendapat gelaran ‘Persembahan Terbaik Malam Ini’ oleh Ogy Ahmad Daud. terus teringatkan Bob AF2 dulu dalam AF….

3) Lain-lain pun biase-biase jer. Tapi ramai yang teruk lah — Faisal (kata nasyid genre makanan tapi teruk benar nyanyian nasyid die), Alif ( xperlu lah pilih lagu ‘Sayang2’ tu), Naim ( macam banyak main jer dlm AF). Toi dan Nubhan berada atas par kot….

Honestly, mmg adat manusia suka membandingbezakan….. termasuk saya !

Konsert 1 AF2 yang turut dikemudi oleh Ramli MS dulu jauh lebih memberangsangkan dan KOnsert 1 AF6 yang turut dikendali oleh Ramli MS seolah-olah hilang punca !

Saya melihat gabra/nerveous/gemuruh yang ada dalam kebanyakan pelajar adalah sebab mengapa Konsert AF6 yang pertama ini TIDAK BERAPA UMPHH !

Ramli MS Perlu Mengamuk !

AFUNDI NADIA   af6_pelajar_riz.jpg

Nadia & Riz —- pilihan saya untuk Konsert 1 AF6 —-

p/s : jgn salah anggap. saya hanya memberikan pendapat saya selaku penonton siaran ini. anda juga boleh melakukan perkara yang sama.

Konsert 1 AF6 Malam Ini !

Posted: Mac 22, 2008 in Hiburan

Malam ini akan menjadi kayu ukur buat prestasi anak-anak didik Ramli MS dalam AKADEMI FANTASIA 6 tahun ini.

Jam 9.00 malam di saluran 104 ASTRO RIA, 14 orang pelajar yang telah dipilih daripada 25 calon akhir akan berentap buat pertama kalinya di Dewan Sivik, MBPJ. Ada penyingkiran kah ? Semasa AF5 dulu, konsert 1 pun dah ada yang tersingkir tapi masa Ramli MS jadi Pengetua AF2 dulu, konsert 1 nya tiada penyingkiran. Secara peribadi, x yah lah singkir dulu 1 st konsert nie… setuju ? haha.

Saya sempat jugak la menonton beberapa siri Diari AF6 yang dihoskan oleh Sarimah. Herm, intipati diari masih tiada yang berbeza dari musim-musim terdahulu. Cuma, Ramli MS suka wat kejutan jer lah. Haha. Good joB la dia tu ! Gaya pengacaraan Sarimah pun boleh lah tahan dan memang cocok pun jadi Hos Diari ! Tapi masih terlalu awal nak judge. Mana lah tau diari 9 baki minggu ni akan lebih banyak reformasi nya.

Jadi, malam ni marilah sama-sama kita melihat penampilan pertama di pentas nyanyian sebenar, 14 orang pelajar AF6 membuat persembahan ! Seperkara lagi, x sabar nak lihat gaya AC Mizal menjadi Hos Konsert AF6 malam ini ! Kiranya memang segala-galanya ‘ x sabar’ lah nak menyaksikan KONSERT 1 AF6 MALAM INI !

Tumpuan saya pada calon pelajar bernama Saida dan Mama Rina !

AFUNDI SAIDA        Mama Rina

Nantikan ulasan/komentar saya ttg Konsert 1 AF6 malam nanti !

SELAMAT MENONTON & MENG’AFUNDI’ !

Cukuplah !

Posted: Mac 21, 2008 in Peribadi

Letih sangat dah melayan ceritera pasca PRU12 yang entah bila nak kendur. Satu persatu malapetaka terus menimpa. Biasanya lepas tsunami dah beransur, proses pemulihan dan bantuan akan disalurkan secara menderu-deru tapi lain pula ngan apa yg berlaku ketika ini, seakan-akan ada alamat yang tiba-tiba ‘gempa bumi 9.0skala’ akan berlaku dan sekali lagi ‘tsunami mega’ akan menyusur. Haha. Cukuplah !

Sekarang ini, otak aku kena fokus sangat pada komitmen study. Berada pada minggu-minggu terakhir sem ni, memangla akan bz untuk presentation mini-project dan submission of thesis !

Tapi perkara yang paling menakutkan+menyusahkan+merumitkan adalah WRITING THESIS.

Cuma, lagi nak disiapkan n nak fokus pada writing ni, makin bertambah pula kehadiran assignment2 dari subjek lain. Especially Water Management ! Environmental Ethics ! Haha. Bukan membenci subjek-subjek ni ya, tapi sekadar luahan jer…….

Ni la tarikh-tarikh penting dan segalanya perlu diselesaikan segera :

1) 2 APRIL 2008 : Falsafah Pembangunan – Final Presentation

2) 5 APRIL 2008 : POPBL Final Presentation

3) 11 APRIL 2008 : Submission of Thesis.

Jadi, tu adalah tarikh nak present n nak submit. Ada dalam dua minggu sahaja lagi nak mencecah ke tarikh-tarikh tersebut… so groupmate ( esp POPBL ! ), Marilah bersama-sama kita membahagikan masa untuk menyelesaikan tgjwb ini. Haha

Cukup-cukuplah dulu ya !