RM 3 seLiter ???

Posted: Jun 3, 2008 in Dunia Semasa

Penstrukturan semula subsidi minyak di Malaysia masih menjadi tanda tanya. Kata YAB Pak Lah, perkara tersebut akan diumumkan hari ini ( 3 Jun ) tapi sehingga tamat Buletin Utama malam tadi, masih satu tanda tanya lagik. Hanya jawapan YB Shahrir…. ‘harga minyak akan ikut harga pasaran global’…

Kemudian, teka teki harga pun berlaku. Yg pasti, semuanya membuat ramalan Harga Minyak Naik Lagi. Ada yang meramalkan akan naik 0.60 sen dari harga sekarang ( RM 1.92 per liter ) dan lebih hebat lagi, katanya akan naik sehingga RM 3 per liter. RM 3 PER LITER ??!!??

Jika hendak dibuat perbandingan, mmg harga bahan api kita lebih murah berbanding rakan2 negara serantau…….

Apa yg pasti, ni adalah bebanan yang ditanggung oleh seluruh dunia. Malaysia pun x boleh lari dari impak kenaikan ini. Cumanya, bila krisis ini semakin meruncing,, saya ingin sgt melihat kepimpinan sedia ada untuk menjadi humble….. cuba la rujuk pada YM Tun Dr M tentang idea bernas nya untuk menangani krisis ini. dalam masa yg sama, saya juga mengharapkan Tun M dapat menghadiahkan cetusan penyelesaian kepada krisis ini… x nak la lagi dengar ttg undur atau quit atau sewaktu dengannya lagi..

dalam masa sama, andai kira ada idea dari de facto leader, DSAI… ianya turut perlu dimanfaatkan la jugak. KETEPIKAN LA SEGALA IDEOLOGI POLITIK. KRISIS BOLEH MENYATUKAN MANUSIA !

apapun, statement berani oleh Ahmadinejad di sebalik kegawatan krisis ni…

‘bekalan minyak masih banyak dan ada yang belum diterokai. Krisis harga ini tidak boleh berlaku melainkan ada pihak dan negara yang mendominasi isu ini’

Maka,

ADAKAH KRISIS HARGA MINYAK SATU PERCATURAN ……. ?

apepun ~

RM 3 Seliter ??? === MELAMPAU !

Advertisements
Komen-komen
  1. Nur Hakim berkata:

    Naik beskal jelah lepas ni… hehehe…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s