Ceramah Motivasi PMR

Posted: Jun 23, 2008 in Peribadi

Sabtu lalu, satu lagi pengalaman baru menjengah dalam hidup ini. Dapat jemputan memberikan ceramah motivasi untuk 100 orang Calon PMR terpilih di Sek Men Tunku Besar, Tampin, Negeri Sembilan.

Program itu diberikan nama ‘Program Semarak Cemerlang PMR’ bertujuan untuk menyuntik kesedaran kepada pelajar-pelajar yang dilihat ada potensi untuk meraih kecemerlangan dalam PMR Oktober ini.

Program itu bermula jam 8.30 pagi dan berakhir jam 11 pagi. Slot ceramah bermula 8.30pg dan tamat jam 10.30pg. Selepas itu, sesi jamuan.

Secara keseluruhannya, ini merupakan satu pengalaman yang sangat menarik. Ternyata berinteraksi dalam bentuk ceramah motivasi ini memang cabarannya lain. Antaranya, bagaimana nak sustain n maintain fokus pendengar supaya mereka tidak lari fokus dari content ceramah, bagaimana nak memastikan mereka enjoy dan sama-sama mengikuti ceramah tersebut dan bagaimana nak cari idea untuk kawal dan respon pada situasi dengan refleks. Semuanya dapat saya timba melalui pengalaman baru ini.

Alhamdulillah, respon yang diberikan sepanjang dua jam tersebut sangat positif dan respon yang diterima dari pihak guru kaunseling yang mengelolakan program ini pun turut positif.

Mudah-mudahan mereka berjaya dalam PMR mendatang ini !

Advertisements
Komen-komen
  1. Pjoyz berkata:

    Wah.. selangkah ke dunia motivator nampak.. tahniah.. hehehe

  2. mysarah berkata:

    otel…..tahniah…..semoga dpt jd motivator pulak pasni….huhuh….

  3. Insan Kerdil berkata:

    ish, nie sekolah lame saya ni…
    form 1- form 3…
    huhuhu
    cmne blh dijemput?kenal cikgu ape??

  4. redapples berkata:

    seronok kan tengok budak-budak yang bersemangat nak berjaya… aku tumpang doa utk diorang gak

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s