Debat Kemerdekaan 2008 : Ep. 1

Posted: Ogos 27, 2008 in Debat, Dunia Semasa

Assalamualaikum semua.

Debat Kemerdekaan anjuran ARKIB Negara dengan kerjasama MADUM telah tamat dengan jayanya 25 Ogos yang lalu setelah berkampung 5 hari di Uni. Malaysia Terengganu.

Sebagai berperanan selaku pemerhati sepenuh masa di Debat Kemerdekaan 2008 ini, saya ingin berkongsi beberapa perkara yang saya kira bernilai untuk semua terutamanya para pejuang dan pencinta debat.

UTP PECAH MONOPOLI IPTA

TAHNIAH buat pasukan Universiti Teknologi Petronas (UTP) atas kejayaan muncul JOHAN PERTANDINGAN DEBAT KEMERDEKAAN IPT 2008.

Merit harus diberikan kerana kesungguhan ‘all out’ UTP hingga ke hujung perdebatan menyebabkan dua ‘gergasi debat’ yakni UIAM dan UM ditewaskan UTP di peringkat suku dan separuh akhir. TAHNIAH !

Pasukan ini memiliki kesempurnaan dalam meragukan kes pihak lawan dan membuktikan kes pihak mereka. Sepanjang pusingan menang mara, mungkin sudah termaktub rezeki mereka, posisi yang diperoleh adalah sebagai pembangkang. Inilah kelebihan yang berjaya dimanfaatkan sebaiknya oleh pasukan UTP. Keraguan yang dibuat sangat memerangkap dan ‘menyusahkan’ pihak lawan untuk kembali menjelaskan dan mempertahankan kes.

Permulaan keraguan oleh Mohd Hairul (pendebat 1) sepanjang berperanan selaku pembangkang sangat jelas dan kadang-kala memberi gambaran awal kemenangan sudah berpihak pada mereka. Saya sangat kagum melihat prestasi Mohd Hairul ini sangat ketara meningkatnya jika dibandingkan sepanjang 6 pusingan kelayakan dengan pusingan menang mara. Nyata, keinginan dan rasa tanggungjawab beliau di pusingan kalah mati/menang mara dimanfaatkan sebaik-baiknya. Tingkatkan prestasi !

Siddiq (pendebat 3) pula turut menjalankan peranannya dengan baik. Walau pun masih sangat baru dalam pengalaman debat intervarsiti, saya kira Siddiq telah menjalankan tugasnya selaku pendebat 3 dengan baik berdasarkan kapasiti yang beliau miliki. Cuma kurangnya, gaya ‘persekolahan’ masih lagi membelenggu Siddiq tapi saya percaya dengan latar belakang selaku pelajar pintar dan cinta pada debat, Siddiq boleh berubah menjadi lebih baik. Content bidasan beliau memang jelas. Tahniah Siddiq, teruskan belajar dan mencipta kejayaan !

Merit besar buat ‘master mind’ pasukan ini : Junnyaruin Anak Barat (pendebat 2 & penggulung). Saya rasa memang Junny sangat berkobar-kobar untuk mencipta kejayaan di Debat Kemerdekaan 2008 ini. Dalam debat, ‘kepala’ team akan mula menunjukkan taring di awal perdebatan dengan memberikan celahan/izin laluan berbentuk ‘perangkap’. Dalam hal ini, Junny sudah mahir dalam membaca kes pihak lawan lantaran izin laluan di awal yang kerap ditanya oleh beliau adalah bersifat ‘perangkap’. Ini nyata menunjukkan beliau sudah matang dalam dunia debat. Sememangnya, kali ini saya lihat Junny sangat berjaya menjalankan peranan beliau, baik sebagai ‘kepala’ team, struktur dan penyampaian jelas selaku pendebat ke-2 serta penggulung yang bijak melongsaikan kelemahan pasukan lawan. Maka, layaklah bergelar Johan. Tahniah Junny. Beliau nyata menggunakan pengalamannya selama ini dalam kejohanan kali ini dengan jayanya !

Sinopsis Episod 1

Berstatuskan ‘pemerhati sepenuh masa’ di Debat Kemerdekaan 2008, begitulah pendapat saya tentang pasukan Johan tahun ini. Jujurnya, memang kecewa pasukan UM tewas pada mereka di semi namun kerana mereka lebih memahami dan menggunakan setiap inci, ruang dan masa yang ada untuk berhempas-pulas mencipta kemenangan, tentunya UTP adalah pasukan paling layak dinobatkan sebagai Johan. TAHNIAH.

Cuma, harapannya, janganlah setelah kejayaan ini, kalian berubah diri pula………..

Debat adalah sebuah pengembaraan~

Advertisements
Komen-komen
 1. redapples berkata:

  setuju, semangat UTP utk menang patut diberi pujian… diorang sgt bersemangat!!!

 2. mkhazaidi berkata:

  terima kasih kepada abg otel
  atas tulisan yang cukup bermakna..

  Debat adalah sebuah pengembaraan~
  tiada titik noktah untuk berhenti!

  ๐Ÿ™‚

 3. siddiq berkata:

  thanx buat abng otel..
  insyaallah, nasihat abg akn sy manfaatkan..
  thanx,,

 4. junny berkata:

  abg otel.trima kasih atas komen tentang team utp.kami akan terus belajar dan memperbaiki kelemahan yang ada.byk lagi pengalaman utk dikutip.hehe.

  betul, debat adalah satu pengembaraan.pembelajaran berterusan. ๐Ÿ™‚

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s