Arkib untuk Oktober, 2009

SEPARUH AKHIR JUARA LAGU 09

Posted: Oktober 26, 2009 in Dunia Semasa, Hiburan

Salam.

November tiba, Separuh Akhir Muzik-Muzik@Anugerah Juara Lagu pun tiba.

Tahun ini, kelainan diperkenalkan.

Tiada lagi kategori lagu-lagu. (balada, pop rock dan etnik dah tak da !)

Diperkenalkan KATEGORI TERBUKA.

30 lagu akan bertanding bermula 6 Nov,13 Nov dan 20 Nov 2009 di TV3 jam 10pm (selepas Nur Kasih).

Berikut adalah lagu – lagu ke SEPARUH AKHIR :

6 Nov
1)Mirage (Pesawat)

2)Kau Aku (Aizat)

3)Dia, Aku dan Kamu (Nadia & Red Peanut)

4)Oh Anok Anok (Reshmonu)

5)Tak Mungkin Kerna Sayang (Alyah)

6)Aku Scandal (Hujan)

7)Enjut (Noraniza Idris)

8)Gila (Mila)

9)Dan Sebenarnya (Yuna)

10)Raja Gelek (One Nation Emcees)

11)Bertamu Di Kalbu (Jaclyn Victor)

13 Nov
1)Aurora (Estranged)

2)Seadanya Aku (Nubhan)

3)Tahu Tak Tau Joget (Jinbara)

4)Ku Pinjam Satu Bintang (Alyah & Riz)

5)Fikirlah (Aizat)

6)Khatimah Cinta (6ixth Sense)

7)Bengang (Akim)

8)Aku Rindu Sayang Kamu (Black)

9)Pari-Pari Di Bawah Angin (Meet Uncle Hussain)

10)Benar-Benar (Adam)

11)Masih Jelas (Hafiz

20 Nov
1)Situasi (Bunkface)

2)Rindu Terhenti (Tomok)

3)Patri (Jinbara)

4)Pakai Buang (Stacy)

5)Pergi (Aizat)

6)Ketika Ini (Estranged)

7)Bencinta (Faizal Tahir)

8)Cinta Adam & Hawa (Misha Omar)

INFO TAMBAHAN

6, 13 dan 20 Nov adalah tarikh persembahan semifinalist. Pada 20 Nov baru lah 14 lagu terbaik berdasarkan pemarkahan juri profesional dipilih sebagai Finalist Anugerah Juara Lagu Edisi ke-24 !

Selamat Menonton~

*yang bold Ungu tu pilihan penamaya*

Advertisements

Ranking PMR 2008

Posted: Oktober 21, 2009 in Dunia Semasa

PMR 2009 dah pun tamat.

ALHAMDULILLAH.

Buat calon, berhajat dan berdoa lah sebaik-baik nya.

Buat pemeriksa, nilai lah dengan perikemanusiaan.

Berikut adalah SENARAI RANKING SBP PMR 2008 !

Kedudukan
Sekolah
Calon
A’s %
1
SM SAINS HULU SELANGOR
153
134
87.58
1.023
2
SM SAINS SELANGOR
117
99
84.62
1.025
3
SM SAINS TUANKU SYED PUTRA
109
91
83.49
1.029
4
SEKOLAH TUN FATIMAH
138
117
84.78
1.033
5
SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH
166
139
83.73
1.037
6
SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA
142
110
77.46
1.038
7
SM SAINS MACHANG
116
88
75.86
1.041
8
SBP INTEGRASI GOMBAK
86
67
77.91
1.041
9
SEKOLAH SERI PUTERI
167
129
77.25
1.046
10
SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK
144
110
76.39
1.047
11
SM SAINS TENGKU ABDULLAH
128
94
73.44
1.052
12
SM SAINS JOHOR
122
94
77.05
1.052
13
SM SAINS RAJA TUN AZLAN SHAH
120
85
70.83
1.053
14
SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN
117
86
73.50
1.054
15
KOLEJ TUNKU KURSHIAH
124
95
76.61
1.056
16
SM SAINS TUANKU JA`AFAR
135
96
71.11
1.057
17
SM SAINS SULTAN HJ AHMAD SHAH
113
85
75.22
1.056
18
SM SAINS SULTAN MAHMUD
114
74
64.91
1.064
19
SM SAINS MUZAFFAR SYAH
117
88
75.21
1.064
20
SM SAINS KUALA SELANGOR
139
100
71.94
1.065
21
SM SAINS KOTA TINGGI
129
84
65.12
1.072
22
SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH
131
87
66.41
1.073
23
SM SAINS PASIR PUTEH
156
100
64.10
1.075
24
SM SULTAN ABDUL HALIM
139
89
64.03
1.077
25
KOLEJ MELAYU KUALA KANGSAR
118
86
72.88
1.086
26
SM SAINS POKOK SENA
115
72
62.61
1.087
27
SBP INTEGRASI RAWANG
85
52
61.18
1.097
28
SM SAINS SULTAN ISKANDAR
79
42
53.16
1.097
29
SM SAINS MIRI
100
62
62.00
1.107
30
SM SAINS SULTAN MOHAMMAD JIWA
119
63
52.94
1.118
31
SM SAINS DUNGUN
142
88
61.97
1.125
32
SM SAINS SABAH
107
56
52.34
1.132
33
SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN
133
76
57.14
1.136
34
SM SAINS LABUAN
68
36
52.94
1.137
35
SBP INTEGRASI SABAK BERNAM
85
36
42.35
1.137
36
SM SAINS LAHAD DATU
111
56
50.45
1.147
37
SM SAINS TELUK INTAN
143
71
49.65
1.150
38
SBP INTEGRASI KUBANG PASU
118
43
36.44
1.162
39
SBP INTEGRASI JEMPOL
84
41
48.81
1.175
40
SBP INTEGRASI GOPENG
87
30
34.48
1.179
41
SM SAINS KUCHING
106
43
40.57
1.183
42
SBP INTEGRASI BATU RAKIT
107
34
31.78
1.184
43
SBP INTEGRASI TEMERLOH
90
31
34.44
1.191
44
SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG
139
55
39.57
1.209
45
SBP INTEGRASI SELANDAR
89
24
26.97
1.211
46
SBP INTEGRASI PEKAN
85
22
25.88
1.233
47
SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU
138
48
34.78
1.239
48
SBP INTEGRASI KUANTAN
110
24
21.82
1.313

PAPADOM

Posted: Oktober 14, 2009 in Dunia Semasa, Hiburan

Aku dah tengok Papadom !

Tak tipu.

Papadom BEST !!!

IMG_1549

Karya Afdlin memang belum menghampakan. Aku pun pengikut setia filem-filem kepala otak beliau dan filem-filem lakonan beliau. Setakat ini, beliau memang ‘genius filem’ lah !

Nak buat orang gelak, bukan satu perkara mudah.

Nak sampaikan mesej berat dengan mudah, satu perkara yang payah.

Bila mesej berat disampai dengan gelak tawa, kesan nya memang terkesan lah.

Karyanya mudah,

Seorang bapa begitu gigih mencari duit. Gigih sampai lupa anak bini. Sabar manusia ada hadnya. Kerana emosi akhirnya pergi tidak kembali. Si bapa baru tersedar dari ‘kekuasaan’ kekayaan. Si anak pun dikongkong, dijaga rapi, diawasi 24/7.

Itu sahaja karyanya tapi gelagat, lakonan, skrip menjadikan filem ini hebat lah… !

Waktu menonton, ramai gak sekalipun dah seminggu tayangan.

Yang menakjubkan, ramai yang datang bawa anak-anak… tak kurang yang baru 5-6 tahun usianya.

Aku tak tahu lah apa aura Papadom ni,

Tiba satu babak, time Mia dan Papanya bertemu di dalam ‘kontena’, babak ni sedih giler ! Tiba-tiba ada laungan dari seorang budak dalam wayang, kecil lagi…. jerit… ‘kita pun sayang papa kita!!!’.

Natural mesejnya !

Sayangi lah insan yang kita sayang seadanya.

Tapi, sayang mereka bukan bermaksud mengongkong mereka.

Sebab, satu hari orang yang kita sayang akan pasti meninggalkan kita.

Bagi aku, siratan Papadom juga, mencari erti Freedom….

Tahniah Papadom

Afdlin Shauki dengan selamba lakonnya dan idea gifted nya!