Arkib untuk November, 2010

Pilihan, Kutuk, Rasakan… (PKR)

Posted: November 24, 2010 in Dunia Semasa

Ni tgh dlm mood study ni.

Nak relief sat sementara cntinue sat lg..

too many to cover maa…. huhu.

Niat hati nak komen lame da pasal mende ni.

PEMILIHAN PKR yang secara tak rasminya sudah pun diheboh-hebohkan tamat.

Perkara yang paling dihebohkan adalah kemenangan adik/abang Azwan Ali ‘amboi3’ tu, YB Azmin Ali sebagai Timb. Presiden PKR. Belum umum rasmi lg, tunggu konvensyen PKR minggu depan kot….

Tak kurang gak, YB Nurul Izzah Anwar, rank 1st tu for post Naib Presiden.

Tahniah la!

Cuma, aku nak komen la… since dari awal, then semasa, now selepas, pemilihan PKR ni… tak abis-abis lagi serangan mainstream media ke atas depa nie…

Jom sama2 pk, mainstream ni very all out attacking n cndemn PKR kenapa ye….? Is it because they cant denied the fact that PKR is developing their strength..??  Pk la ye…

Skang ni, mainstream dok serang pasal Ketua Umum or DSAI lah perancang segala-galanya… Dia la mengarahkan orang undi Azmin Ali…

Herm.. ni based from my own experience la…

Biasa lah dlm mengundi2 ni, akan ada calon faveret… matlamatnya supaya sehaluan dan ‘untuk selamat’ lah…

Biasa nya, time2 nak mengundi tu akan dikeluarkan ‘cai’… pada ‘cai’ tu akan tertulis la nombor calon atau nama calon yg perlu diundi… kebiasaanya, mmg akan berlaku ‘perang cai’ menjelang hari mengundi.. bila dah nama nye ‘perang’, bukan la dari satu pihak je…..

Mende ni la, diamalkan di mana-mana pun…

Time pilihanraya sekolah pun, da ade…

Time pilihanraya kampus (kat UM) pun, cnfirm ade…

Dalam parti2 lain pun, ade la KOT…..

tp bila PKR buat……. kecoh seluruh ‘alam……

nasib badan la kan….

jadi… pe yang aku nak kate lah….

STOP REPORTING AND EXAGGERATE ISSUE

jom sama2 tgk movie ‘I’m Not Stupid’, versi Melayu pun da de, ‘Aku Tak Bodoh’ di pawagam sekarang.

-penamaya-

 

 

Advertisements

Datuk Zaid Ibrahim

Posted: November 15, 2010 in Dunia Semasa

Aku mmg bkn ahli politik.

Entah-entah, tak ditakdirkan pun untuk jadi.

Tapi, aku suka ikut cerita politik.

Lebih-lebih lagi, bila Malaysia dilanda tsunami 2008 dulu.

This time, nak komen skit pasal DATUK ZAID IBRAHIM.

Aku tak kata aku pro- UMNO.

Aku tak kata gak aku pro- PKR.

Cuma, aku pelik lah dgn insan berprofil tinggi, ZAID IBRAHIM ni.

Dalam UMNO, jadi menteri, bila tak puas hati, KELUAR UMNO.

Masuk PKR…. konon nak sama-sama berjuang untuk reformasi.

Tapi, bila kalah by-election, bila da nak kalah Timb. Presiden, nak KELUAR PKR.

Alasan, tak puas hati dan tak tertahan dah ngan kepimpinan PKR……

Aku tak berada dalam top management PKR pun, even not registered as PKR member pun.

Peliknya, manusia ni tahu tak maksud menjadi AHLI POLITIK…

Even, maksud BERPOLITIK itu sendiri.

Asal tak dapat apa yang diinginkan, dicitakan… terus GIVE UP.

If macam tu lah fi’il nya… kalau buka PARTI KEADILAN BARU nanti pun, cepat lah berkubur nya….

Tak kisah lah dalam UMNO ker, PKR ker, DAP ker, even PIBG Skolah pun, Persatuan mahasiswa pun…..

Kalau dah nama nya berpolitik, mesti la ada suap-suapan, so-called ‘hibah’, favoritisme apatah lagi…. ade semuanya ramuan asas politik dunia moden nie…

Seperkara lagi, menjadi ahli politik dengan ideologi sendiri, cita-cita murni sendiri, mesti ada tahap kesabaran yang tinggi. Bukan baru setahun jagung, dah terus nak orang terima kita…. Apa jadi pada mereka yang dah berjuang, alami susah payah bila parti tak diterima dulu….

Akhirnya, demokrasi itu masih ada di Malaysia ni. Kalau tak puas hati, suara lah.. Tapi satu hal pula, media ‘mainstream’ suka ambil kesempatan la sekarang ni…

Dulu time Perhimpunan UMNO, setengah jam saja cerita pasal hebatnya perhimpunan tersebut.

Skang ni tgh hangat pemilihan PKR dan isu banjir negeri Kedah, jadi berita pertama, kedua, ketiga, keempat… tapi kisah menghentam jer la…..

Ini kisah Datuk Zaid pula lah, ironinya, time keluar UMNO dulu, media hentam dia,, sekarang da nak kuar PKR, media cam mesra dia pula……..

Media pun satu hal, tak pernah nak ‘bertaubat’.

Aku just tulis jer ni.

Sekali lagi aku cakap, aku bukan pro- UMNO, belum lagi nak pro- PKR.

Mungkin, eloknya, Datuk kembali menjadi peguam. Karier tu yang mengangkat profil Datuk dan belum lagi mengaibkan Datuk.

sebab…

nak jadi ahli politik, bukan semudah yang diangan-angankan…

SALAM AIDILADHA~

‘Iduladha & Musim Exam~

Posted: November 15, 2010 in Peribadi

Salam.

Pagi hari Isnin di opis, mengadap notes……….

1) Salam Aidiladha buat semua sahabat, muslimin dan muslimat. Insyallah, Rabu ini 17 Nov = 10 Zulhijjah, ibadat qurban akan dapat dilaksanakan. Tak sabar nak bertakbir hari raya!

Jadi, aku mendoakan diri ku dan sahabat-sahabat semua, moga Zulhijjah kali ini akan membawa kita ke arah pembaharuan jiwa yang lebih mendekati Ilahi… benarlah, jihad Akbar adalah jihad memerangi nafsu. Mudah-mudahan, semangat sirah ibadah zulhijjah menjadi pedoman untuk diri aku dan sahabat – sahabat semua.

Makan daging qurban, jangan lupa check Blood Pressure ye!

2) Minggu Peperiksaan Akhir pun dah nak bermula. Baik untuk students Sem 4 di M.U.C.H  ini, begitu lah juga sahabat-sahabat di kebanyakan IPT juga. Diri aku pun tak terkecuali. Sem 2 Master ni, mmg mencabar lah !

Aku pinta maaf, kalau ada menyusahkan sesape. Kalau ada yang terguris, terasa, terluka dan sewaktu dgnnya, AKU MOHON AMPUN ye.

Nak minta jasa baik ni, kalau ada kelapangan, dalam solat2 korang, mohon tumpang doakn agar aku mudah stadi, mudah jawab final dan mudah beroleh kejayaan sem ni. Amin~

Tu la jadual exam aku sem ni. Utk sahabat2 sepengajian, All the Best ya !

My Best Fren ~

Posted: November 9, 2010 in Peribadi

Blog ni makin bersifat peribadi.

Belum ada mood nak komen apa-apa pasal isu2 semasa.

Letih!

Lebih baik jadikan blog ini tempat berkongsi.

Nak kata ada kawan baik, dah lame dah aku ‘fobia’ nak ada….

Nak kata ada teman istimewa, dah lame dah aku mencari….

Mungkin kerana terlalu memilih…… MESTILAH KENA MEMILIH!

Mungkin kerana tak mencari……….. LEMAH SKIT R BAB2 MENGAYAT NI!

Mungkin kerana rasa diri serba kurang………. LOW SELF-CONFIDENCE!

Entah.

Biarlah.

Blog ini akan dipenuhi dengan kisah kongsi peribadi aku la…

Setakat mane yg aku rajin nak cite… aku cite la ye…..

Jadi pada sesape yg bace, terime kasih…………………