Datuk Zaid Ibrahim

Posted: November 15, 2010 in Dunia Semasa

Aku mmg bkn ahli politik.

Entah-entah, tak ditakdirkan pun untuk jadi.

Tapi, aku suka ikut cerita politik.

Lebih-lebih lagi, bila Malaysia dilanda tsunami 2008 dulu.

This time, nak komen skit pasal DATUK ZAID IBRAHIM.

Aku tak kata aku pro- UMNO.

Aku tak kata gak aku pro- PKR.

Cuma, aku pelik lah dgn insan berprofil tinggi, ZAID IBRAHIM ni.

Dalam UMNO, jadi menteri, bila tak puas hati, KELUAR UMNO.

Masuk PKR…. konon nak sama-sama berjuang untuk reformasi.

Tapi, bila kalah by-election, bila da nak kalah Timb. Presiden, nak KELUAR PKR.

Alasan, tak puas hati dan tak tertahan dah ngan kepimpinan PKR……

Aku tak berada dalam top management PKR pun, even not registered as PKR member pun.

Peliknya, manusia ni tahu tak maksud menjadi AHLI POLITIK…

Even, maksud BERPOLITIK itu sendiri.

Asal tak dapat apa yang diinginkan, dicitakan… terus GIVE UP.

If macam tu lah fi’il nya… kalau buka PARTI KEADILAN BARU nanti pun, cepat lah berkubur nya….

Tak kisah lah dalam UMNO ker, PKR ker, DAP ker, even PIBG Skolah pun, Persatuan mahasiswa pun…..

Kalau dah nama nya berpolitik, mesti la ada suap-suapan, so-called ‘hibah’, favoritisme apatah lagi…. ade semuanya ramuan asas politik dunia moden nie…

Seperkara lagi, menjadi ahli politik dengan ideologi sendiri, cita-cita murni sendiri, mesti ada tahap kesabaran yang tinggi. Bukan baru setahun jagung, dah terus nak orang terima kita…. Apa jadi pada mereka yang dah berjuang, alami susah payah bila parti tak diterima dulu….

Akhirnya, demokrasi itu masih ada di Malaysia ni. Kalau tak puas hati, suara lah.. Tapi satu hal pula, media ‘mainstream’ suka ambil kesempatan la sekarang ni…

Dulu time Perhimpunan UMNO, setengah jam saja cerita pasal hebatnya perhimpunan tersebut.

Skang ni tgh hangat pemilihan PKR dan isu banjir negeri Kedah, jadi berita pertama, kedua, ketiga, keempat… tapi kisah menghentam jer la…..

Ini kisah Datuk Zaid pula lah, ironinya, time keluar UMNO dulu, media hentam dia,, sekarang da nak kuar PKR, media cam mesra dia pula……..

Media pun satu hal, tak pernah nak ‘bertaubat’.

Aku just tulis jer ni.

Sekali lagi aku cakap, aku bukan pro- UMNO, belum lagi nak pro- PKR.

Mungkin, eloknya, Datuk kembali menjadi peguam. Karier tu yang mengangkat profil Datuk dan belum lagi mengaibkan Datuk.

sebab…

nak jadi ahli politik, bukan semudah yang diangan-angankan…

SALAM AIDILADHA~

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s